5 lucruri pe care orice medic de familie trebuie sa le inteleaga

5 lucruri pe care orice medic de familie trebuie sa le inteleaga

Medicul de familie are un rol extrem de important in viata pacientului, fiindu-i acestuia alaturi in lupta cu orice problema de sanatate intampina. Iata ce lucruri trebuie sa inteleaga si sa puna in aplicare un medic de familie pentru a excela in profesia sa!

Sanatatea pacientului este prioritara

Suntem oameni, asa ca e normal sa avem opinii diferite, poate chiar mici animozitati. Insa un medic de familie trebuie sa vada mai departe de aceste mici neplaceri si sa puna sanatatea pacientului mai presus de orice.

Medicul de familie trebuie sa isi desfasoare activitatea in functie de binele pacientului. Acesta are obligatia de a il trata pe pacient, dar si de a il preveni in anumite situatii. Asta nu inseamna insa ca e in regula sa ia decizii pe cont propriu – opinia pacientului este importanta. Un medic bun va explica pacientului cum stau lucrurile si il va determina pe acesta sa ia cea mai inteleapta decizie cu privire la tratament si ingrijire.

Fiecare pacient este unic

Medicul de familie trebuie sa inteleaga ca pacientii sunt diferiti – fiecare are o anumite educatie, un anumit istoric si nevoile sale. Asadar, metoda folosita de medic trebuie sa fie, in masura in care este posibil, personalizata in functie de tipologia in care se incadreaza fiecare pacient.

Oamenii sunt imprevizibili, reactioneaza pe baza emotiilor si trebuie abordati cu multa empatie si compasiune, mai ales in situatii in care primesc vesti neplacute despre sanatatea lor. Cu cat comunicarea stabilita intre medic si pacient este mai buna, cu atat mai bine va coopera pacientul, ceea ce inseamna ca sansele de vindecare ale acestuia sunt mai mari.

Este foarte important ca medicul sa ii inspire pacientului incredere, astfel incat acesta din urma sa ii urmeze sfaturile si indicatiile indeaproape, dar si sa respecte tratamentul prescris, atunci cand este necesar. Daca relatia medic-pacient nu este una bazata pe incredere, lucrurile nu vor decurge asa cum trebuie, iar sanatatea pacientului va fi periclitata.

Pacientul trebuie sa fie sincer cu medicul, astfel incat acesta sa reuseasca sa stabileasca diagnosticul corect, precum si cea mai eficienta metoda de tratament in unele situatii.

Pacientul are nevoie sa fie ascultat

E drept ca de multe ori timpul nu este deloc in favoarea medicului, insa pentru o relatie buna cu pacientul acesta trebuie sa faca tot posibilul pentru a isi gasi timp sa asculte ce are de spus cel pe care trebuie sa il diagnosticheze si trateze.

Cand ofera timp pacientului, medicul nu numai ca ii castiga acestuia increderea, insa totodata poate afla informatii de mare ajutor in stabilirea diagnosticului corect, in cel mai scurt timp posibil. Unele simptome, istoricul medical personal, precum si cel familial – toate aceste informatii pot fi elemente cheie in depistarea unei boli.

Pe langa timpul dedicat ascultarii, medicul trebuie sa fie constient si de importanta explicatiilor oferite pacientului. Este adevarat ca tratamenul prescris de medic este cel care vindeca boala, insa daca acesta nu vine cu explicatiile necesare, exista riscul ca pacientul sa nu il urmeze ori sa nu il administreze asa cum trebuie. Asadar, un medic bun va explica pacientului, pe intelesul sau, ce problema are si cum se va rezolva aceasta prin tratamentul prescris.

De dragul pacientilor, trebuie sa fii mereu informat

Cercetarile facute in domeniul medical furnizeaza in mod constant informatii noi, care pot fi de mare ajutor in tratarea pacientilor. De aceea, un medic de familie trebuie sa fie in permanenta la curent cu descoperirile de ultim moment, cu tratamente inovatoare si cu metode de diagnosticare de ultima generatie. In acest fel, acesta va oferi pacientului ingrijirea de care are nevoie, va putea depista afectiuni greu de diagnosticat si va putea face recomandarile cele mai potrivite.

Pentru a excela intr-un domeniu, trebuie sa fii pasionat de ceea ce faci

Daca nu iti iubesti meseria, nu vei putea niciodata sa faci performanta. Nu este gresit sa iti dai seama ca nu iti place sa fii medic de familie – este daunator insa sa nu faci o schimbare dupa ce tragi aceasta concluzie.

Te poti reorienta profesional astfel incat sa fii atras de ceea ce faci.Un medic de familie care nu este pasionat de ceea ce face in fiecare zi, nu se va simti niciodata implinit si nu va putea oferi pacientilor pe care ii are sprijinul de care acestia au nevoie in lupta cu boala.

Pe de alta parte, un medic de familie care isi iubeste meseria, isi va iubi si pacientii, ii va accepta asa cum sunt si va consolida relatii de durata cu acestia.

Comunicarea eficienta, empatia si compasiunea trebuie sa aiba la baza implinirea personala si profesionala. 

Consilierea profesionala poate fi de ajutor in situatiile in care medicii sunt nemultumiti de domeniul in care activeaza. Un psihoterapeut poate oferi spijin pe calea reorientarii profesionale, astfel incat medicul sa isi gaseasca adevarata vocatie si sa faca ceea ce ii place in fiecare zi.

Despre Autor

Diana - Maria Stilpeanu

Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.

Facebook Comment