3 lecții de viață pe care le-ai învățat la ultimele tale locuri de muncă

3 lecții de viață pe care le-ai învățat la ultimele tale locuri de muncă

În ultimii ani mobilitatea de pe piața muncii devine tot mai evidentă, astfel încât tinerii ajung să aibă mai multe joburi în primii ani de carieră. Este un lucru pozitiv, pentru că fiecare job nou înseamnă noi experiențe personale și mai ales profesionale pe care le poți acumula. 

Fiecare job este un pas înainte, chiar dacă respectiva experiență este poate mai neplăcută, pentru că fiecare loc de muncă îți poate oferi o lecție de viață importantă. Iar acest lucru este valabil în toate domeniile de activitate și cu atât mai mult în meseria de asistent medical, care este atât de complexă și cere multe abilități și cunoștințe.

Iată trei lecții de viață importante pe care un tânăr angajat le învață de la locurile de muncă!

1. Vârsta nu contează

Serios, chiar nu contează! Nu este o încurajare, e pur și simplu realitatea. Șefii, colegii și pacienții vor fi interesați cât de bun ești pe plan profesional, ce știi să faci, cât de repede acționezi și, desigur, cum te porți cu oamenii din jur, cum știi să comunici. 

Astfel, lipsa de experiență nu este un dezavantaj, dimpotrivă. Poți compensa acest aspect prin dorința de a învăța, prin curiozitate și prin modul în care interacționezi cu ceilalți. Un pacient care are nevoie de ajutorul tău nu se va uita cât de tânăr ești, nici nu te va întreba de câți ani lucrezi în domeniu. Pur și simplu va dori să fie ajutat și se va aștepta să-i vorbești frumos și să ai răbdare cu el. Da, aceste aspecte sunt mult mai importante ca experiența într-o meserie cum este cea de asistent medical: blândețea, compasiunea, răbdarea și căldura umană nu pot fi învățate niciodată, dar dacă ai aceste calități ești din start cu un pas înaintea tuturor.

2. Eșecul este un pas înainte

Pentru tinerii angajați, cel mai greu este să se ridice atunci când dau greș. Sigur că nimeni nu este bucuros când este concediat sau când ajunge la limită și decide să-și dea demisia, dar totul poate fi privit și din altă perspectivă. Dacă nu te-ai integrat la un job pe care ți l-ai dorit, nu înseamnă că nu ești bine pregătit profesional sau că ar trebui să-ți schimbi meseria. Pur și simplu nu era locul potrivit, oamenii potriviți pentru tine sau momentul potrivit să lucrezi acolo.

Orice eșec profesional de acest fel poate fi transformat într-o oportunitate, dacă te vei gândi că ai ocazia să înveți lucruri noi în altă parte, să faci ceva care îți va plăcea mai mult sau să lucrezi cu oameni mai apropiați de concepția ta despre viață. 

Tinerii se pot adapta mult mai repede, învață mai ușor și deprind abilități noi în timp record. Prin urmare, o experiență negativă de acest fel nu trebuie să te întristeze, ci să te ambiționeze să descoperi în tine o putere mai mare, energia de a face lucruri mai importante, poate chiar acte de voluntariat sau alte activități la care nu te-ai fi gândit până acum.

3. Perfecțiunea nu există

Dorința ta de perfecționare este normală și apare la orice bun profesionist. Însă, într-o meserie cum este cea de asistent medical vei avea mereu de învățat, chiar și atunci când vei avea în spate 30 de ani de activitate. Nicio zi nu este la fel precum cea dinainte, niciun pacient nu va fi la fel ca altul. Va trebui să înveți mereu, să te adaptezi, să vii cu soluții diferite, să nu lași nimic să te ia pe nepregătite. 

Dacă ai lucrat deja în mai multe locuri, știi deja că nu ai de învățat lucruri importante doar de la superiorii tăi, ci și de la colegi și chiar din interacțiunea ta cu pacienții. Poate mai ales de la pacienți. În acest fel, vei putea să evoluezi mereu, să te dezvolți profesional și nu va exista riscul să te plafonezi, să intri într-o rutină. Trebuie doar să ai mereu în vedere că nu vei ajunge niciodată să știi absolut orice sau să poți face totul perfect. Important este să mergi înainte, cu deschidere spre tot ce este nou și fără teama de-a învăța mâine ceva complet diferit de ce-ai asimilat azi.

Acestea sunt cele mai importante lecții de viață pe care le înveți în urma experiențelor tale profesionale. Fiecare te va ajuta să devii mai bun în ceea ce faci la locul de muncă, dar totodată vei deveni mai bun ca om. Iar asta e ceea ce contează cel mai mult.

Despre Autor

Roxana Ruscior

Sunt jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă, îmi place să scriu în special articole despre știință, tehnologie, sănătate. Sunt pasionată și de istorie, literatură și psihologie.

Facebook Comment